Botox en de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson

Maar liefst 200.000 mensen in Nederland hebben een spierziekte. 53.000 van die mensen lijden aan de ziekte van Parkinson. Deze ziekte neemt elk jaar met 2,3% toe. Het is daarmee de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld.

Botox als medicijn

Botuline toxine, beter bekend als Botox, wordt gebruikt als medicijn voor verschillende aandoeningen. Zoals overmatig zweten, bij spasticiteit, of symptomen die ontstaan na een herseninfarct. Botox werkt ook tegen de spasme die de ziekte van Parkinson veroorzaakt. Toch wordt dit medicijn in het geval van Parkinson klachten in het gelaat, niet vergoed.

Tekort aan dopamine

Parkinson is een progressieve hersenaandoening waarbij de aansturing van spierbewegingen wordt aangetast. Dit komt omdat een kleine groep cellen in de hersenen beschadigt en afsterft. Hierdoor ontstaat er een dopamine tekort. Dopamine is een chemische stof die we nodig hebben om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbeweging onder controle te krijgen. Symptomen van Parkinson zijn dan ook: trillen, stijfheid van de spieren, trager bewegen, en achteruitgang van de fijne motoriek.

Vergrijzing

Er zijn drie redenen waarom de ziekte elk jaar met 2,3% toeneemt. De eerste daarvan is de vergrijzing. De ziekte van Parkinson komt namelijk vooral voor bij 65-plussers. Door de vergrijzing neemt het aantal 65-plussers toe, wat leidt tot een hoger aantal mensen met Parkinson.

Roken en industrialisatie

Een tweede reden is de afname van het aantal rokers. Uit meerdere studies is gebleken dat rokers minder kans hebben op de ziekte, omdat nicotine de dopamine afbraak tegengaat. Een afname van rokers zou daardoor indirect kunnen leiden tot een toename in het aantal mensen met Parkinson. Als laatst heeft de industrialisatie ook invloed. Het werken met pesticiden, en zware metalen vormt een risico.

Parkinson pandemie

Onderzoeker en neuroloog Bas Bloem voorspelt om deze reden een heuse Parkinson Pandemie in 2040. Andere onderzoekers zijn optimistischer, omdat we pandemieën als polio, hiv en borstkanker ook hebben overwonnen. Toch willen onderzoekers door middel van grondig onderzoek, deze Parkinson pandemie voorkomen. ‘Ons doel is om bewustzijn te creëren en dat dat dan de basis kan vormen voor een oplossing om deze immens grote gezondheidsuitdaging aan te pakken’’, zegt neuroloog Bastiaan Bloem.

Bijwerking van medicijnen

Ingrid is een 54-jarige vrouw die lijdt aan de ziekte. Zij slikt hiervoor medicijnen. Helaas zijn de bijwerkingen van die medicijnen erg vervelend en werken ze niet tegen de verkrampingen en spasmen in haar gezicht. Via een vriendin hoorde Ingrid dat het medicijn botox ook weleens voor neurologische aandoeningen gebruikt wordt.

Geen vergoeding

Botox wordt in cosmetische klinieken gebruikt als anti-rimpel behandeling. Ingrid overlegde met haar neuroloog. ‘De prikjes kunnen als pijnlijk worden ervaren, en moeten om de 3-5 maanden herhaald worden. Medicijnen zijn daarom een stuk duurzamer’, legde zij uit. Ingrid besloot alsnog contact op te nemen met haar zorgverzekeraar. Die vertelde haar dat de behandeling niet vergoed werd. Dit verbaasde Ingrid, omdat het wel vergoed werd voor een vriendin die last had van overmatig zweten.

Niet bewezen effectief

Monique, neuroloog in het Radboud UMC verduidelijkte dit. ‘’Omdat Botox niet bewezen effectief is voor spasmen in het gezicht, wordt de behandeling niet vergoed. Botox is wel bewezen effectief in de nekwervels, voeten en handen. Maar omdat er relatief weinig mensen met Parkinson last hebben van spasmen in het gezicht, is hier geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit is de reden waarom het niet wordt vergoed’.

Wetenschappelijk onderzoek

Corine Rodenburgh is woordvoerder bij verzekeringsmaatschappij Menzis en bevestigt wat Monique zegt. ”Pas als het bewezen effectief is gebleken volgens de stand der wetenschap, dan wordt het pas vergoed’. Wetenschappelijk onderzoek naar de bewezen effectiviteit van botox tegen spasme in het gezicht lijkt dus de oplossing. Maar gaat dit onderzoek wel plaatsvinden? Neuroloog Monique is sceptisch. ‘Spasme in het gezicht bij een grote groep mensen is heel moeilijk meetbaar. Er zullen daardoor zoveel subgroepen bij moeten komen, dat er geen goede conclusie uit het onderzoek kan komen’.

Afwachten

Het lijkt er daarom op dat deze kwestie niet onderzocht gaat worden en dat terwijl het percentage van Parkinson patiënten de aankomende jaren toe gaat nemen. Ingrid zal dus de behandelingen voorlopig zelf moeten betalen in afwachting van verder onderzoek.



Lees verder